Főzzünk együtt a Krúdy nyomában! – Vendéglátós szakmai gyakorlat az SZC Krúdy Gyula Tagintézményében


Projektszám:MHP-KP-1-2017/2-000038

 

A Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája első ízben kapott lehetőséget arra, hogy a külhoni magyar szakképzésben tanuló diákokat fogadja, és számukra valamint kísérőtanáraik számára olyan szakmai és kulturális tartalommal bíró szakmai gyakorlatot szervezzen, melynek tapasztalatait be tudják építeni és hasznosítani tudják a már meglévő szakmai ismereteikbe. A Főzzünk együtt Krúdy nyomában – vendéglátós szakmai gyakorlat a Szegedi SZC Krúdy Tagintézményében című pályázat célja az volt, hogy az aradi Csiky Gergely Főgimnázium 5 tanulója: Bajkó éva Eszter, Gyüre Barbara, Halai Annamária,Krizsán Nándor és Reinholtz Roland vendéglátós szakmai gyakorlaton vegyen részt intézményünkben, megismerjék a gasztronómia szaknyelvét és az iskola legjelentősebb szegedi külső gyakorlati munkahelyeit. Az aradi tanulók közül 4 fő 11., 1 fő 10. osztályos,szakgimnáziumi tanuló volt, akik vendéglátás – turisztika szakmacsoportban, számvitel, élelmezés ágazatban tanulnak. Kísérőtanáruk – egyben osztályfőnökük és turizmus tanáruk – Hasas Paul volt. A szakmai gyakorlat tartalmi részének megvalósulásáért iskolánk részéről három kolléga volt felelős: egyrészt a projektkoordinátor, Komáromi Annamária aki megszervezte a diákok fogadásának körülményeit: lefoglalta a szállást, megszervezte az étkezést, a helyi – és távolsági közlekedést, és biztosította a szabadidős programok megvalósulását, valamint a szakmai tárgyakat oktató kollégákkal egyeztette a szakmai programot. Másrészt a vendéglátó gyakorlati munkaközösség részéről Bajusz Attila munkaközösség – vezető és Rocskár György gyakorlati oktatás – vezető felelt a gyakorlat szakmai tartalmi elemeinek kidolgozásáért és megvalósulásáért. Legfőbb célunk a diákok támogatása volt abban, hogy megismerjék a magyar vendéglátás-turizmus szaknyelvét és a magyarországi oktatásban megvalósuló szakmai gyakorlatokat. Ismerkedjenek meg a duális képzéssel, annak gyakorlati munkahelyeivel, és a tankonyhai (belső iskolai) gyakorlati munkával. A tanulók különböző helyszíneken vettek részt az ágazathoz kapcsolódó munkafolyamatokban: egyrészt az intézmény tankonyháján dolgoztak, ahol a szakmai gyakorlat célja a kimeneti vizsga ételsorainak megismerése, elkészítése, a gyakorlati tudásuk szélesítése, a szakmai fogások megismertetése volt. Olyan munkafolyamatokban vettek részt, melyek iskolánk szakmai vizsgáinak alapjai. A diákoknak az aradi intézményben egyáltalán nincs lehetősége tankonyhai gyakorlaton dolgozni, vagyis az alapoktól kellett elindulniuk az ételkészítési gyakorlatokon. Másrészt a kollégák kíséretében olyan, az intézménnyel kapcsolatban álló külső gyakorlati munkahelyekre látogattak el, ahol a Krúdy vendéglátós szakközépiskolai tanulói duális képzés keretén belül gyakorlati oktatási heteiket töltik,vagy turisztikai szakgimnazistái nyári gyakorlaton vesznek részt. A projekttervnek megfelelően az alábbi kereskedelmi egységekbe látogattak el: 2017. november 6-án: a nagy múltú Virág Cukrászdába és az A Cappella Cukrászdába ( 6720 Szeged, Kárász u. 6.), november 7-én az Algyői Halászcsárdában (6750 Algyő, Vásárhelyi u. 53.) tettek látogatást. 2017. november 8-án az ART Hotel Szeged (6720 Szeged, Somogyi utca 16.) nyitotta meg kapuit a diákok előtt, majd 2017. november 15-én a Hotel NOVOTEL Szeged (6721 Szeged,Maros utca 1.), végül a Hunguest Hotel Forrás Szeged (6726 Szeged, Szent-Györgyi Albert u. 16-24.) következett. A Virágban megismerkedtek az – olykor hányatott sorsú – cukrászda történetével, üzleti filozófiájával és a restaurálási folyamattal, melynek eredményeképpen régi fényében tündökölve várja vendégeit Szeged emblematikus kávéháza. A halászcsárdában az Alföld tipikus halételeivel ismerkedtek meg. A szállodákban pedig a szálláshelyek jellemzőivel, az árképzéssel, a front office és a back office munkaterületeivel foglalkoztak. Megismerték a szálláshelyek extra szolgáltatásait, az éttermeik kínálatát, a vendégkört. Megtekinthettek egy-két szállodai szobát vagy suite-ot (Novotel), annak felszereltségét, megismerhették a szobaszervizt. A pályázat egyik fő célja volt, hogy megismertesse a diákokat a szegedi turizmus és vendéglátás üzleti környezetével, a vendéglátó egységek és szálláshelyek sokszínűségével. Olyan munkahelyeken tudtak látogatást tenni a tanulók, melyek egyrészt különböző célcsoportokat vonzanak, másrészt teljesen eltérő tárgyi – és személyi feltételekkel működnek, más-más tulajdonosi háttérrel rendelkeznek, és kiemelkedő üzleti forgalmat bonyolítanak, egyedi üzletpolitikával, arculattal és kereskedelmi szemlélettel rendelkeznek. A vendéglátó egységekben és a szálláshelyeken a külső gyakorlati helyek tulajdonosai, Sales Managerei vagy vezető mestercukrászai – szakácsai, főpincérei mutatták be saját üzletüket, konyhájukat, cukrászműhelyüket, és válaszoltak a diákok kérdéseire. Valamennyien szakmájukat szerető, annak élén járó, rendkívül inspiráló személyiségek voltak, akik példaértékű pályát jártak be, példaképül szolgálva a diákok számára. A gyakorlati munka, az együtt eltöltött két hét során elmélyült a két iskola közötti kapcsolat és reményeink szerint egy hosszabb távú együttműködés alapjait tudtuk letenni. Mindemellett kulturális és szabadidős programokat biztosítottunk annak érdekében, hogy alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a magyarság történetéről, ismerjék meg a helyi kulturális értékeket. Ennek értelmében megismertettük az aradi vendégeinket Szeged városának történelmével, több alkalommal városnézésre vittük őket, megmutattuk szellemi – és épített örökségünket, gasztronómiai kultúránkat. Látogatást tettünk a Móra Ferenc Múzeumban, ahol megtekintettük az állandó – és az időszakos kiállításokat. Kirándulást tettünk a magyarságtudat erősítése céljából az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol a tanulók megcsodálhatták a Feszty árpád által készített csodálatos körpanorámát a magyarok bevonulásáról.

 

 

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu