Szakács szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munkakörökben is, mint például a főszakácshelyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedését célzó munkavégzést.
A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés és a logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, a szakma jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- vezető szakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajtatja a meghatározott feladatokat;
- vezetőszakács pozícióban végrehajtatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva, áruátvételt végez vagy ellenőriz, szakosított áruraktározást ellenőriz;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
- megérti és felhasználja a technológiai műveletek idegennyelvű leírásait.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
SZAKÁCS SZAKTECHNIKUS SZAKMA - 0802
SZAKÁCS SZAKTECHNIKUS SZAKMA (magyar-francia nyelvi előkészítő)- 0804 (1+5 év)
1. A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Szakács szaktechnikus
1.3 A szakma azonosító száma: 510132306
1.4 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (A 11. évfolyamot követően illetve a 13. évfolyamban, duális partnernél szakmai gyakorlat)
2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb foglalkozás, tevékenység, valamint amunkaterület leírása
Rendkívül kreatív és szaktudásának köszönhetően konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes ételeket készít, tálal. Hideg és melegkonyhai ételeket magas szinten elkészít és prezentál. Gazdálkodik az üzletvezetés érdekeit figyelemben véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Beszállító cégekkel, üzletkötőkkel kapcsolatot tart, üzletet köt. Élelmezésvezetői szakterületen is magas szinten képes irányítani, munkaterületeket ellenőrizni. A dietetikusok munkáját segítve, képes étrendeket összeállítani, szükség szerint akár személyre szabottan. Rendszeresen nyomon követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja a kollégáinak. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.
3. A szakmához rendelt FEOR szám
Szakma megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Szakács Szaktechnikus | 5134 | Szakács |
Szakács Szaktechnikus | 1332 | Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője |
Szakács Szaktechnikus | 3222 | Konyhafőnök, séf |
4. A szakképzésbe történő belépés feltételei
Szükséges iskolai végzettség |
8 évfolyamos általános iskola
|
Felvételi feltétel/ Alkalmassági követelmény |
Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint) |
|
|
A jelentkezés módja és határideje |
Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a 30/2023. (VIII. 22.) BM rendelet 2. számú mellékletének megfelelően 2024.02.21-ig.
|
Írásbeli felvételi vizsga |
Nincs
|
Pályaalkalmassági vizsgálat időpontja |
2024. március 11-13. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)
|
Pályaalkalmassági vizsgálat helyszíne |
Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, 6723 Szeged, József Attila sgt. 120. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)
|
A felvételi döntés alapja |
Általános iskolai tanulmányi eredmények. A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig, a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják. Elérhető maximum pontszám: 115 pont
|
A felvételről való értesítés módja és ideje |
Írásban, az általános iskolán keresztül 2024.05.02.-ig a tanév rendje szerint
|
A képzés kezdete |
2024.09.01.
|
Emelt szintű érettségire való felkészítés |
A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan letett szakmai vizsga a tanuló adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg.
|
Oktatott idegen nyelvek |
Angol, német, francia A nyelvi előkészítő osztály esetében az idegen nyelv az angol (0803 kód), illetve francia (0804 kód). |
Oktatott természettudományos tárgyak |
9-10. évfolyam: komplex természettudományos tárgy 9-10. évfolyam: 0801: földrajz 0802: földrajz
|
A tanulmányokat záró vizsga |
Technikusi és érettségi vizsga
|
Kollégiumi elhelyezés |
Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg
|
Nyílt nap időpontja |
2023.11.14., 2023.12.12., 2024.03.19.
|
Egyéb fontos tudnivalók |
11. évfolyamon a szakma indításának feltétele 12 fő. Az arányos idegennyelvi csoportlétszám kialakítása szükségessé teheti, hogy valaki nem az általa megjelölt nyelvet tanulja tovább. Az iskola hatásköre, hogy a tanulókat a bemeneti mérések eredményei alapján sorolja idegennyelvi csoportba |