Szakács szaktechnikus

Jelentkezési lapok

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

SZAKÁCS SZAKTECHNIKUS SZAKMA

1. A szakma alapadatai

1.1    Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás

1.2    A szakma megnevezése: Szakács szaktechnikus

1.3    A szakma azonosító száma: 510132306

1.4    Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb foglalkozás, tevékenység, valamint amunkaterület leírása

Rendkívül kreatív és szaktudásának köszönhetően konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes ételeket készít, tálal. Hideg és melegkonyhai ételeket magas szinten elkészít és prezentál. Gazdálkodik az üzletvezetés érdekeit figyelemben véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Beszállító cégekkel, üzletkötőkkel kapcsolatot tart, üzletet köt. Élelmezésvezetői szakterületen is magas szinten képes irányítani, munkaterületeket ellenőrizni. A dietetikusok munkáját segítve, képes étrendeket összeállítani, szükség szerint akár személyre szabottan. Rendszeresen nyomon követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja a kollégáinak. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.

3. A szakmához rendelt FEOR szám

Szakma megnevezése FEOR-szám FEOR megnevezése
Szakács Szaktechnikus 5134 Szakács
Szakács Szaktechnikus 1332 Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője
Szakács Szaktechnikus 3222 Konyhafőnök, séf

 

4. A szakképzésbe történő belépés feltételei

4.2.1 Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

4.2.2 Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 13.

Beiratkozás (szakképzésre és szakma utáni érettségire jelentkezőknek): 2021. augusztus 27.

A képzés kezdési ideje:  2021. szeptember 1.