Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 14.
Beiratkozás (szakképzésre és szakma utáni érettségire jelentkezőknek): 2020. augusztus 27.
A képzés kezdési ideje: 2020. szeptember 1.
Képzési formák
Az oktatás munkarendje | Képzés időtartama | Szükséges előképzettség |
---|---|---|
Esti | 1 év | szakács, cukrász, pincér végzettség, 2 év szakmai gyakorlat |
Szakmai előképzettség: cukrász, szakács, pincér, fogadós
Előírt gyakorlat: szakmai előképzettségben szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább két éves gyakorlat
Szakmai alkalmassági követelmények: szükséges
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A vendéglátó üzletvezető önállóan működteti, szervezi a vendéglátó üzlet működési folyamatait. Ellenőrzi és irányítja a beszerzést, termelést, értékesítést és a raktározást. A vendéglátó üzletvezető gondoskodik a belső- és külső kapcsolatokról, biztosítja a gazdasági és dokumentációs szabályokat, kezeli a marketinget. Az üzletvezető feladata az érvényben lévő jogszabályok és előírások betartása, betartatása. Az üzletvezető tárgyi- és humánerőforrás-gazdálkodást folytat, felelősséggel tartozik a rá bízott eszközökért.
A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:
- létrehozni és működtetni a vendéglátó vállalkozást
- humánerőforrás-gazdálkodást folytatni
- költség-haszon elemzést végezni
- elemezni és optimalizálni a költséget és eredményt, az eredmény felhasználására javaslatot tenni
- gazdálkodni az anyagi erőforrásokkal
- gazdasági elemzéseket végezni és döntéseket hozni
- működtetni a vendéglátó egység marketing tevékenységét
- külső-belső kommunikációt folytatni és menedzselni
- meghatározni a vendéglátó üzlet áru- és szolgáltatásválasztékát
- kapcsolatot tartani a hatóságokkal
- irányítani a vendéglátó üzlet működését
- irányítani a beszerzési, raktározási, termelési és értékesítési folyamatokat
- kezelni a reklamációt
- megszervezni és irányítani a pénzügyi, adózási és számviteli folyamatokat
- megtartatni az érvényben lévő előírásokat, szabályokat
- követni a szakmai trendek változásait
- biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét

A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakör(ök)
Bárvezető | Cukrászdavezető | Cukrászüzem vezető |
Csárda üzletvezetője | étterem üzletvezetője | Konyha-vezető (Séf) |
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője | Népkonyha vezetője | Vendéglő üzletvezetője |
Büfé-, bisztróvezető | Cukrászda-, fagylaltozó vezető | Eszpresszó-, kávézóvezető |
Italboltvezető | Kávéház üzletvezetője | Söröző üzletvezetője |
Teázó üzletvezetője |
A képzés célja:
A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).
Oktatott tantárgyak:
Vendéglátó gazdálkodás elmélete, A vendéglátó gazdálkodás gyakorlata, Vendéglátó marketing, élelmiszerbiztonság alapjai, Vendéglátás higiénéje, Jogszabályok a vendéglátásban, Szervezés és irányítás a vendéglátásban
A képzés ütemezése:
Hetente:
- két munkanap 16-21 óra között elméleti és gyakorlati foglalkozások,
- szombat 8-14 óra között elméleti és gyakorlati foglalkozások.
A képzés végén: (1. évfolyam sikeres teljesítése esetén)
- Szakmai vizsga