Vendéglátásszervező

 

Vendéglátásszervező

OKJ száma: 54 811 01


Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 1.

Beiratkozás: 2019. augusztus 22.

A képzés kezdési ideje:  2019. szeptember 2. 8:00 óra 

 

Képzési formák

 

Az oktatás munkarendje Képzés időtartama Szükséges előképzettség
Nappali 2 év Érettségi
Esti 2 év Érettségi

 

 

Szakmai alkalmassági követelmények: szükséges

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • vállalkozást működtetni, anyagi felelősséggel gazdálkodni, megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
  • piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
  • reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait, vendégpanaszokat kezelni, biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét, szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
  • írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
  • termelő tevékenységet végezni
  • értékesítő tevékenységet végezni
  • vendéglátó eladói tevékenységet végezni

 

 

 

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)

Bárvezető Cukrászdavezető Csárda üzletvezetője
étterem üzletvezetője éttermi és rendezvényigazgató éttermi igazgató
éttermi üzletvezető Hidegkonyha-vezető Kertvendéglő üzletvezetője
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője Népkonyha vezetője Szállodai cukrászda üzletvezetője
Szállodai salátabár üzletvezetője Vendéglő üzletvezetője Borozó üzletvezetője
Büfé-, bisztróvezető Cukrászda-, fagylaltozó vezető Eszpresszó-, kávézóvezető
étkezdés Italboltvezető Kávéház üzletvezetője
Kifőzdés Kocsmáros Söntés-, italboltvezető
Söröző üzletvezetője Teázó üzletvezetője étkezőkocsi felszolgáló
éttermi felszolgáló Főpincér Hajópincér
Italpincér Csapos Italmérő
Mixer étkezdei szakács Grill szakács
Hajószakács Közétkeztetési szakács Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács Segédszakács  

 

A képzés célja:

A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

Oktatott tantárgyak:

Foglalkoztatás II. (munkajog), Foglalkoztatás I. (idegen nyelv), Vendéglátó gazdálkodás elmélete, A vendéglátó gazdálkodás gyakorlata, általános élelmiszerismeret, élelmiszerek a gyakorlatban, élelmiszerbiztonság alapjai, Vendéglátás higiénéje, értékesítés elmélete, értékesítés gyakorlata, Marketing és kommunikáció a gyakorlatban, Alkalmazott számítástechnika, ügyvitel, Termelés elmélete, Termelés gyakorlata, Vendéglátó üzleti idegen nyelv elmélete, Vendéglátó üzleti idegen nyelv gyakorlata, Jogszabályok a vendéglátásban, Szervezés és irányítás a vendéglátásban

 

A képzés ütemezése:

Nappali munkarend Esti munkarend
Hetente:

  • munkanapokon 8-18 óra között elméleti és iskolai gyakorlati foglalkozások,

Nyári szünetben:

Az első évfolyam teljesítését követő nyári szünetben 160 órás összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni.

A képzés végén: (2. évfolyam sikeres teljesítése esetén)

            Szakmai vizsga

Hetente három nap (hétköznap 16-21, szombat 8-16 óra között) elméleti és az iskolai kabinetekben történő gyakorlati foglalkozások.
 
Az első évfolyamot követően a szorgalmi időszak végén 96 órás összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.
 
A képzés végén: komplex szakmai vizsga a májusi- júniusi vizsgaidőszakban.

 

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu