Szakács

Szakács

OKJ száma: 34 811 04


Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 1.

Beiratkozás: 2019. augusztus 22.

A képzés kezdési ideje:  2019. szeptember 2. 8:00 óra 

Képzési formák

Az oktatás munkarendje Képzés időtartama Szükséges előképzettség
Nappali 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga
Esti 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga

 

 

Szakmai alkalmassági követelmények: szükséges

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
  • az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
  • árut átvenni
  • előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
  • nyersanyagokat előkészíteni
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
  • különféle ételeket készíteni
  • az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani,
  • a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
  • a maradványokat kezelni
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
  • feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
  • technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni

A képzés célja:

A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

Oktatott tantárgyak:

Foglalkoztatás II. (munkajog), Foglalkoztatás I. (idegen nyelv), Vendéglátó gazdálkodás, általános élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonságról általában, Vendéglátás higiéniája, Szakmai idegen nyelv, ételkészítési ismeretek alapjai elmélet, ételkészítési ismeretek alapjai gyakorlat I., ételkészítési ismeretek alapjai gyakorlat II., ételkészítési ismeretek elmélet, ételkészítési ismeretek gyakorlat

 

A képzés ütemezése:

Nappali munkarend Esti munkarend
Kéthetente: (iskolai hét)

  • munkanapokon 8-18 óra között elméleti és iskolai tanműhelyi foglalkozások,

Kéthetente: (gyakorlati hét)

  • 35 óra gyakorlat teljesítése gazdálkodó szervezetnél

Nyári szünetben:

Az első évfolyam teljesítését követő nyári szünetben 160 órás összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni.

A képzés végén: (2. évfolyam sikeres teljesítése esetén)

Szakmai vizsga

Kéthetente három nap (hétköznap 16-21, szombat 8-16 óra között) elméleti és az iskolai kabinetekben történő gyakorlati foglalkozások.

A szorgalmi időszakban félévente adott gyakorlati óraszám teljesítése külső gyakorlati helyen, tanulószerződéssel.

A szorgalmi időszak végén 96 órás összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.

A képzés végén: komplex szakmai vizsga a májusi-júniusi vizsgaidőszakban

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu