KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ
SZAKÁCS SZAKTECHNIKUS SZAKMA
1. A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Szakács szaktechnikus
1.3 A szakma azonosító száma: 5 1013 23 02
1.4 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)
2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb foglalkozás, tevékenység, valamint amunkaterület leírása
Rendkívül kreatív és szaktudásának köszönhetően konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes ételeket készít, tálal. Hideg és melegkonyhai ételeket magas szinten elkészít és prezentál. Gazdálkodik az üzletvezetés érdekeit figyelemben véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Beszállító cégekkel, üzletkötőkkel kapcsolatot tart, üzletet köt. Élelmezésvezetői szakterületen is magas szinten képes irányítani, munkaterületeket ellenőrizni. A dietetikusok munkáját segítve, képes étrendeket összeállítani, szükség szerint akár személyre szabottan. Rendszeresen nyomon követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja a kollégáinak. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.
3. A szakmához rendelt FEOR szám
Szakma megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Szakács Szaktechnikus | 5134 | Szakács |
Szakács Szaktechnikus | 1332 | Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője |
Szakács Szaktechnikus | 3222 | Konyhafőnök, séf |
4. A szakképzésbe történő belépés feltételei
4.2.1 Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
4.2.2 Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 14.
Beiratkozás (szakképzésre és szakma utáni érettségire jelentkezőknek): 2020. augusztus 27.
A képzés kezdési ideje: 2020. szeptember 1.
Képzési formák
Az oktatás munkarendje | Képzés időtartama | Szükséges előképzettség |
---|---|---|
Nappali | 2 év | Érettségi |
Esti | 2 év | Érettségi |