Pincér

 

Pincér

OKJ száma: 34 811 03


Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 1.

Beiratkozás: 2019. augusztus 22.

A képzés kezdési ideje:  2019. szeptember 2. 8:00 óra 

 

Képzési formák

 

Az oktatás munkarendje Képzés időtartama Szükséges előképzettség
Nappali 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga
Esti 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga

 

 

Szakmai alkalmassági követelmények: szükséges

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

 

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni, az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában, munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
  • felszolgálni, fogadni a vendéget, leültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
  • a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
  • megszervezni a saját munkáját
  • a felszolgálandó ételek és italok minőségét, mennyiségét, hőmérsékletét, összetételét, az allergizáló anyagokat figyelemmel kísérni
  • számlákat készíteni
  • átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni
  • HAACP dokumentációkat kitölteni
  • idegen nyelven rendelést felvenni
  • környezetvédelmi előírásokat alkalmazni

 

 

A képzés célja:

A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

 

Oktatott tantárgyak:

Foglalkoztatás II. (munkajog), Foglalkoztatás I. (idegen nyelv), Vendéglátó gazdálkodás, általános élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonságról általában, Vendéglátás higiénéje, Pincér szakmai idegen nyelv, Felszolgálási alapok, Felszolgálási alapok gyakorlat, Felszolgálás

 

A képzés ütemezése:

Nappali munkarend Esti munkarend
Kéthetente: (iskolai hét)

  • munkanapokon 8-18 óra között elméleti és iskolai tanműhelyi foglalkozások,

Kéthetente: (gyakorlati hét)

  • 35 óra gyakorlat teljesítése gazdálkodó szervezetnél

Nyári szünetben:

Az első évfolyam teljesítését követő nyári szünetben 160 órás összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni.

A képzés végén: (2. évfolyam sikeres teljesítése esetén)

            Szakmai vizsga

Kéthetente három nap (hétköznap 16-21, szombat 8-16 óra között) elméleti és az iskolai kabinetekben történő gyakorlati foglalkozások.

 

A szorgalmi időszakban félévente adott gyakorlati óraszám teljesítése külső gyakorlati helyen, tanulószerződéssel.

 

A szorgalmi időszak végén 96 órás összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.

 

A képzés végén: komplex szakmai vizsga a májusi-júniusi vizsgaidőszakban

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu