Fogadós

 

Fogadós

OKJ száma: 34 811 06


Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 1.

Beiratkozás: 2019. augusztus 22.

A képzés kezdési ideje:  2019. szeptember 2. 8:00 óra 

 

Képzési formák

 

Az oktatás munkarendje Képzés időtartama Szükséges előképzettség
Nappali 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga
Esti 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga

 

 

Szakmai alkalmassági követelmények: –

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása: a vendéglátóegységhez fűződő szervezési, gazdálkodási, üzletviteli és marketing alapok ellátása, a vendégek fogadása, kiszolgálása, a fogadó konyhájához és étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek-, továbbá a vendégek programjainak szervezéséhez és lebonyolításához fűződő segítő tevékenységek ellátása.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a vendégek fogadására, és az alapvető recepcióhoz fűződő tevékenységek ellátására
  • a vendégek szakszerű kiszolgálására az éttermi egységben, illetve a szobákban egyaránt
  • egyszerűbb konyhai feladatok, előkészítések, reggelik büfébekészítések szakszerű ellátására
  • az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem támasztotta követelmények ellátására
  • a vendéglátóegység biztonságos működtetésére
  • az üzlet arculatának és működésének megtervezésére
  • a gazdaságos működés megtervezésére, és a gazdaságos üzemelés működtetésére
  • a vendéglátóüzletekkel szemben támasztott higiéniai követelmények betartására
  • a HACCP rendszer működtetésére
  • alapvető marketing feladatok ellátására
  • az alkalmazottak kiválasztására, és a humánerőforrás gazdaságos felhasználásának megtervezésére
  • a hazai legjellemzőbb turisztikai attrakciók bemutatására
  • a programok szervezésével és lebonyolításával összefüggő legfontosabb ismeretek felhasználására

 

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök:

 

Panzióvezető Turistaszálló-vezető
Vendéglátó egység/szervezet vezetője Csárda üzletvezetője
étterem üzletvezetője Kertvendéglő üzletvezetője
Vendéglő üzletvezetője Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
Büfé-, bisztróvezető étkezdés
Kifőzdés Kocsmáros
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)  

 

 

Oktatott tantárgyak: Foglalkoztatás II. (munkajog), Foglalkoztatás I. (idegen nyelv), Munkahelyi egészség és biztonság, általános élelmiszer-ismeretek, fogyasztóvédelem, élelmiszerek csoportjai, Vendéglátó gazdálkodás, Szakmai számítások, ételkészítési alapok, ételkészítési alapgyakorlat, ételkészítési üzemi alapgyakorlat, Előkészítési és ételkészítési alapismeretek, Előkészítési és ételkészítési alapozó gyakorlat, Szálláshely üzemeltetési gyakorlat, üzemeltetési alapismeretek gyakorlat, Program- és rendezvényszervezés gyakorlat, Szálláshely ismeret, Kommunikációs alapismeretek gyakorlat, étkeztetés és felszolgálási ismeretek, Szakmai idegen nyelv

 

A képzés ütemezése:

Kéthetente három nap (hétköznap 16-21, szombat 8-16 óra között) elméleti és az iskolai kabinetekben történő gyakorlati foglalkozások.

A szorgalmi időszakban félévente adott gyakorlati óraszám teljesítése külső gyakorlati helyen, tanulószerződéssel.

Az első évfolyam utáni szorgalmi időszak végén 96 órás összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.

A képzés végén: komplex szakmai vizsga a májusi-júniusi vizsgaidőszakban.

 

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu