Diétás szakács

OKJ száma: 35 811 03


Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 14.

Beiratkozás (szakképzésre és szakma utáni érettségire jelentkezőknek): 2020. augusztus 27.

A képzés kezdési ideje:  2020. szeptember 1.

 Jelentkezési lapok

[wps_double_button left_btn_text="Nyomtatható jelentkezési lap letöltése" left_url="https://www.krudy-szeged.hu/wp-content/uploads/2020/06/files/jelentkezesi-lapok/Jelentkezési-lap-szakmai-kepzes-2020.pdf" left_btn_target="self" left_icon="download" left_background="#badbff" left_color="#000000" separator_text="vagy" right_btn_text="Online jelentkezési lap kitöltése" right_url="https://www.krudy-szeged.hu/kepzeseink/jelentkezesi-lapok-2020/jelentkezesi-lap-szakmai-kepzesek-2020/" right_btn_target="self" right_icon="keyboard-o" right_background="#2D89EF" right_color="#FFFFFF" size="17" radius="0"]

 

 

Képzési formák

Az oktatás munkarendje Képzés időtartama Szükséges előképzettség
Esti 0,5 év szakács végzettség, 2 év szakmai gyakorlat

 

Szakmai előképzettség: szakács végzettség

Előírt gyakorlat: 2 év szakmai gyakorlat

Szakmai alkalmassági követelmények: –

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi  a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

  • az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
  • az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
  • az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
  • különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő, dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.

 

A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakör(ök)

Diétás szakács étkezdei szakács Grill szakács
Gyermekélelmezési szakács Hajószakács Hidegkonyhai szakács
Közétkeztetési szakács Kukta Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács Segédszakács Szakács, diétás szakács
éttermi műszakvezető Főszakács Helyettes séf
Konyhafőnök Konyhavezető  



A képzés célja:

A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

 

Oktatott tantárgyak:

Táplálkozás-élettani ismeretek, Diétás ételkészítési ismeretek, Diétás ételkészítési gyakorlatok

A képzés ütemezése:

Hetente:

  • két munkanap 16-21 óra között elméleti és gyakorlati foglalkozások,
  • szombat 8-14 óra között gyakorlati foglalkozások.

A képzés végén: szakmai vizsga

A szakmai vizsgára bocsátás feltétele a tanulmányok sikeres teljesítése mellett, hogy az elméleti és a gyakorlati oktatásról a hiányzás mértéke nem haladhatja meg a 20%-ot és diétás ételkészítéssel is foglalkozó közétkeztetőnél letöltött 80 gyakorlati óra.

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux