Cukrász

 

Cukrász

OKJ száma: 34 811 01


Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 1.

Beiratkozás: 2019. augusztus 22.

A képzés kezdési ideje:  2019. szeptember 2. 8:00 óra 

 

Képzési formák

Az oktatás munkarendje Képzés időtartama Szükséges előképzettség
Nappali 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga
Esti 2 év Érettségi vagy 10. évfolyam+szintvizsga

 

 

 

Szakmai alkalmassági követelmények: szükséges

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mind jobban igazodó cukrászati terméket készíteni
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni, cukorkészítményeket előállítni, bevonó anyagokat készíteni, felhasználni, cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni
  • uzsonnasüteményeket készíteni, teasüteményeket készíteni, kikészített süteményeket készíteni,
  • hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni
  • nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni
  • fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni
  • pohárkrémeket, készíteni
  • bonbonokat készíteni
  • tányérdesszerteket készíteni
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

 

A képzés célja:

A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

 

Oktatott tantárgyak:

Foglalkoztatás II. (munkajog), Foglalkoztatás I. (idegen nyelv), Vendéglátó gazdálkodás, általános élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonságról általában, Vendéglátás higiéniája, Cukrász szakmai idegen nyelv, Cukrász szakmai ismeretek, Szakrajz, Cukrász szakmai gyakorlat, Cukrász szakmai üzemi gyakorlat

 

A képzés ütemezése:

Nappali munkarend Esti munkarend
Kéthetente: (iskolai hét)

  • munkanapokon 8-18 óra között elméleti és iskolai tanműhelyi foglalkozások,

Kéthetente: (gyakorlati hét)

  • 35 óra gyakorlat teljesítése gazdálkodó szervezetnél

Nyári szünetben:

Az első évfolyam teljesítését követő nyári szünetben 160 órás összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni.

A képzés végén: (2. évfolyam sikeres teljesítése esetén)

            Szakmai vizsga

Kéthetente három nap (hétköznap 16-21, szombat 8-16 óra között) elméleti és az iskolai kabinetekben történő gyakorlati foglalkozások.

 

A szorgalmi időszakban félévente adott gyakorlati óraszám teljesítése külső gyakorlati helyen, tanulószerződéssel.

 

A szorgalmi időszak végén 96 órás összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.

 

A képzés végén: komplex szakmai vizsga a májusi-júniusi vizsgaidőszakban

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu