KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ
CUKRÁSZ SZAKTECHNIKUS
1. A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése:Turizmus – vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Cukrász szaktechnikus
1.3 A szakma azonosító száma: 5 1013 23 02
1.9 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: Érettségire épülő oktatásban: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)
2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A cukrász szaktechnikus a cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. A termelési tevékenysége során, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat. Figyelembe veszi a különleges táplálkozási célra készülő cukrászati termékek előállítására vonatkozó előírásokat, cukrászati recepteket ennek megfelelően átalakítja. Ügyel a termékek ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére. A termékválaszték kialakításánál figyelembe veszi a vendégek, megrendelők igényeit. Felelős a cukrászati termékek minőségért, mennyiségéért a rendelési időpontok betartásáért.
A cukrászati termelés során szakszerűen használja a munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket, készülékeket, megszervezi a karbantartásukat
Csapatmunkában együttműködik a cukrászat és a cukrászda munkatársaival. Összehangolja a cukrászat fő és mellék munkafolyamatait.
Kialakítja a cukrászat üzlet politikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését. Foglalkozik az értékesítéssel, a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Az árugazdálkodási, árkialakítási, leltározási munkálataihoz szakmai szoftvereket használ
A vendéglátást érintő etikai, élelmiszerbiztonsági, egészségvédelmi környezetvédelmi, szabályokat betartja és betartatja.
3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
Szakma megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Cukrász szaktechnikus | 1332 | Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |
5135 | Cukrász |
4. A szakképzésbe történő belépés feltételei
4.2 Alkalmassági követelmények
4.2.1 Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
4.2.2 Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 14.
Beiratkozás (szakképzésre és szakma utáni érettségire jelentkezőknek): 2020. augusztus 27.
A képzés kezdési ideje: 2020. szeptember 1.
Képzési formák
Az oktatás munkarendje | Képzés időtartama | Szükséges előképzettség |
---|---|---|
Nappali | 2 év | Érettségi |
Esti | 2 év | Érettségi |