Vendégtéri szaktechnikus

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

1. A szakma alapadatai

1.1    Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás

1.2    A szakma megnevezése: Vendégtéri szaktechnikus

1.3    A szakma azonosító száma: 5 1013 23 08

1.4    Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja a vendéglátó üzlet üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését.

Kínálatot tervez, étlap- itallapot állít össze. Irányítja az üzlet gazdálkodását. Biztosítja az üzemelés tárgyi feltételeit. Kialakítja, fenntartja és fejleszti az üzleti arculatot. Ajánlatot készít a megrendelők részére. Rendezvényeket tervez, szervez és bonyolít le.

Részt vesz az árubeszerzésben, kialakítja az árakat. Tárgyal az ügyfelekkel. Kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli az éttermi személyzetet. Nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.

 

3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám  

Szakma megnevezése FEOR-szám FEOR megnevezése
Vendégtéri szaktechnikus 5131 Vendéglős
1332 Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője