KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ
1. A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Vendégtéri szaktechnikus
1.3 A szakma azonosító száma: 5 1013 23 08
1.4 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja a vendéglátó üzlet üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését.
Kínálatot tervez, étlap- itallapot állít össze. Irányítja az üzlet gazdálkodását. Biztosítja az üzemelés tárgyi feltételeit. Kialakítja, fenntartja és fejleszti az üzleti arculatot. Ajánlatot készít a megrendelők részére. Rendezvényeket tervez, szervez és bonyolít le.
Részt vesz az árubeszerzésben, kialakítja az árakat. Tárgyal az ügyfelekkel. Kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli az éttermi személyzetet. Nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
Szakma megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Vendégtéri szaktechnikus | 5131 | Vendéglős |
1332 | Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |