8. osztályosoknak

Szegedi SZC

Krúdy Gyula Szakképző Iskola

 

OM azonosító száma: 203052/008

Cím: 6723 Szeged, József Attila sgt. 120.
Telefonszám: 62/540-272
E-mail:
Honlap: www.krudy-szeged.hu
Igazgató Molnár Zoltán
Igazgató e-mail címe:
Pályaválasztási felelős neve: Keveiné Mészáros Erika
Pályaválasztási felelős e-mail címe:

Ha gyermeke szeret emberekkel foglalkozni, új kultúrákat megismerni, szereti a kihívást jelentő feladatokat, szívesen készít nemcsak finom, hanem tetszetős ételeket, süteményeket, vagy már azon gondolkodik, hogy vállalkozást nyit, és vezetőként is kipróbálná magát – szakmáink Rá várnak! A Krúdyban elsajátíthatják a kereskedelem, a vendéglátás és a turizmus csínját-bínját! 3 éves szakképző iskolai képzéseink kereskedelmi értékesítő, szakács, cukrász, pincér – vendégtéri szakember végzettséget adnak. 5 éves technikusi képzéseink az érettségi és a technikusi végzettség megszerzését együtt teszik lehetővé kereskedelem és turizmus-vendéglátás ágazatokban. Kereskedő és webáruházi technikus, cukrász szaktechnikus, szakács szaktechnikus, vendégtéri szaktechnikus, turisztikai technikus oklevelet és érettségi bizonyítványt szerezhet, aki ezekre a képzésekre jelentkezik. A minőségi szakmai képzés alapjait tanműhelyeinkben sajátíthatják el a tanulók. Emellett több mint 100 gyakorlati képzőhellyel állunk kapcsolatban, így tanulóinkkal találkozhatnak Szeged és környékének legszínvonalasabb vendéglátóhelyein, szálláshelyein és kereskedelmi egységeiben egyaránt. Kiemelkedő tehetségű tanulóink országos és nemzetközi versenyeken is öregbítik hírnevünket. A nyelvi képzés magas óraszámban folyik, külföldi szakmai gyakorlatainkon pedig a való életben is próbára tehetik magukat a Krúdys diákok. Iskolai munkánk során fontos feladatunknak tartjuk a hátrányos helyzetű fiatalok piacképes szakmához juttatását. Ökoiskolaként mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a környezettudatosság, vagy épp az egészséges életmóddal ismerkedés. Kirándulásokkal, kulturális programokkal színesítjük tanulóink hétköznapjait. Emellett a szabadidő hasznos eltöltésében szabadtéri kondiparkunk is a diákok kikapcsolódását szolgálja. Tanulóinknak étkeztetés és kollégiumi elhelyezés biztosított. Képzéseinkhez kapcsolódnak kiterjedt uniós nemzetközi kapcsolataink, aminek keretében diákjaink öt hetes külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt több európai orzságban. Iskolánk az oktatáshoz szükséges modern eszközökkel (digitális tábla, projektor, tabletek) rendelkezik. A turizmus-vendéglátás ágazatban a szakmai munka korszerű technológiák megvalósításához szükséges gépekkel, berendezésekkel felszerelt tanegységekben folyik. A kereskedő tanulók a szakmai képzést a Maros utcai ruházati, élelmiszer, műszaki, pénztárgépes kabinetekben kapják. Diákjaink minden tanévben sikeresen vesznek részt szakmai, közismereti, sport és egyéb versenyeken. Nemzetközi sikereket értünk el a Vendéglátóipari és Turisztikai Szakképző Iskolák Európai Szövetsége (AEHT) nemzetközi menedzsment és turisztikai desztináció versenyein. Ezen szervezeten (AEHT) belül iskolánk látja el a Nemzeti Képviselői feladatokat Magyarországon 2017-től. Intézményünk az esélyegyenlőség biztosítása érdekében részt vesz az „Útravaló” programban és az Arany János Kollégiumi-Szakképző Iskolai Programban. Befogadó iskolaként célunk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetből induló vagy tanulási nehézséggel küzdő, esetleg sajátos nevelési igényű fiatalokat sikerekhez, biztos jövőhöz juttassuk egy piacképes szakma megszerzésével.

TECHNIKUMI OSZTÁLYOK

Ágazati képzés (9-13. évfolyam)

 

Ágazat

Szakma

Kód-szám

Képzési forma

Képzési idő

(tanév)

Felvehető létszám

(fő)

13. Kereskedelem

Kereskedő és webáruházi technikus

0801

nappali

5

32

23. Turizmus-vendéglátás

Szakács szaktechnikus,

Cukrász szaktechnikus,

Vendégtéri szaktechnikus,

Turisztikai technikus

0802

nappali

5

128

23. Turizmus-vendéglátás

Turisztikai technikus

(kéttannyelvű, magyar-angol)

0803

nappali

5

32

Szükséges iskolai végzettség 8 évfolyamos általános iskola
Felvételi feltétel/

 

Alkalmassági követelmény

Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges ( Képzési Kimeneteli Követelmények szerint)
Integrált felkészítés Van
A jelentkezés módja és határideje Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon az emberi erőforrások minisztere 27/2020. (VIII. 11.) EMMI rendelete a 2020/2021. tanév rendjéről 2. számú mellékletének megfelelően 2021.02.19-ig.
Írásbeli felvételi vizsga Nincs
Pályaalkalmassági vizsgálat időpontja 2021. március 4-5. 13 óra (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)

 

(kéttannyelvű turisztikai technikum esetén magába foglalja az angol nyelvű pályaalkalmassági elbeszélgetést) .

Pályaalkalmassági vizsgálat helyszíne Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, Szeged, József Attila sgt. 120. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)
A felvételi döntés alapja Általános iskolai tanulmányi eredmények.

 

A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig, a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják. Elérhető maximum pontszám: 115 pont

A felvételről való értesítés módja és ideje Írásban, 2021.04.30.
A képzés kezdete 2021. szeptember 1.
Emelt szintű érettségire való felkészítés A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan letett szakmai vizsga a tanuló adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg.

 

A két tanítási nyelvű turisztikai technikumban célnyelvből és a célnyelven tanított tantárgyakból biztosított az emelt szinten való felkészülés.

Oktatott idegen nyelvek Angol, német, francia

 

A kéttannyelvű osztály esetében az I. idegen nyelv az angol, a II. idegen nyelv a francia.

Oktatott természettudományos tárgyak 9-10. évfolyam: kötelező komplex természettudományos tárgy

 

9-10. évfolyam: földrajz

Kötelező vizsga a tanulmányi idő alatt 10. évfolyam végén ágazati alapvizsga
Szakmaválasztás 10. évfolyamban a sikeres ágazati vizsgát követően választható szakmák:

 

Kereskedelem ágazatú osztály esetén: kereskedő és webáruházi technikus

Turizmus-vendéglátás ágazatú osztály esetén: cukrász szaktechnikus, szakács szaktechnikus, vendégtéri szaktechnikus, turisztikai technikus

A tanulmányokat záró vizsga Érettségi + technikusi vizsga

 

12. évfolyam végén előrehozott érettségi vizsga magyar nyelv és irodalom, történelem és matematika tantárgyakból

13. évfolyam végén idegen nyelvi érettségi vizsga és a választott szakmához kapcsolódó technikusi vizsga

Kollégiumi elhelyezés Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg
Nyílt nap időpontja

 

(online nyílt napok, elérhetőség az iskola honlapján)

2020. december 1. 16:00-17:00

 

2021. január 12. 16:00-17:00

2021. január 26. 16:00-17:00

Egyéb fontos tudnivalók A kéttanyelvű képzés esetén a pályaalkalmassági elbeszélgetést a pontszámokba nem számít bele, de a pályaalkalmassághoz szükséges.

A kereskedelem az áruk rendszeres adásvétele, egy olyan tevékenység, amelynek eredményeként a termékek az előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz, azaz a fogyasztóhoz. Az ágazaton belül kiemelt hangsúlyt kap a gyakorlatorientált képzés, amelynek során a tanulók megismerik a pálya szépségeit, nehézségeit, hasznosságát, fejlődésének irányát, a munkaterületen dolgozók tevékenységét, annak távlatait. Megismerkednek új technológiákkal, digitális eszközökkel, amelyek a munkafolyamatokat segítik. Kereskedő és webáruházi technikus a kereskedelem ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakma megszerzésével zárul. A kereskedő és webáruházi technikus szakember feladata az áruforgalom tervezése, irányítása, lebonyolítása, kontrollálása, az áruk adás-vétele, amely magában foglalja a B2B (vállalatok egymás közötti értékesítése) és a B2C (vállalat és vásárlók közötti értékesítése) kereskedelmi és webáruházi értékesítést egyaránt. Elvárás: átlagon felüli informatikai tudás, logisztikai és szervező képesség, tervezési és elemző képesség, számolási készség, fizikai aktivitás, csapatmunka. Azoknak ajánljuk, akik kereskedelmi vénával rendelkeznek, nyitottak a kereskedelem új formáira, az online világ szerelmesei, fontos számukra az egyéni teljesítmény mérése.

Aki szeretné felfedezni a világot, utazni, új kultúrákat megismerni és emberekkel foglalkozni, továbbá érdeklődik a gasztronómia iránt, annak a turizmus-vendéglátás ágazatban való továbbtanulás kiváló lehetőséget biztosít. Tanulmányok során a hagyományos magyar vendégszeretet fogalmát tartalommal töltik meg, ugyanakkor az üzleti tevékenység alapjait is elsajátíthatják. A turizmus-vendéglátás területén a tanulók korszerű, piacképes tudás birtokába jutnak, átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek egyrészt iskolai, másrészt munkahelyi környezetben, nyelvet tanulnak, emellett belekóstolnak a gasztroturizmus, aktív turizmus és a kreatív turizmus világába is. A végzett tanulók könnyen el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, hiszen a szakmaterületen belül a legkeresettebb szakmákat sajátítják el. A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására. Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.

 

SZAKKÉPZŐ ISKOLAI OSZTÁLYOK

Továbbtanulási lehetőségek a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező tanulók számára

Ágazat

Szakma

Kód-szám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

13. Kereskedelem

Kereskedelmi értékesítő

0805

nappali

3

28

23. Turizmus-vendéglátás

Szakács

0804

nappali

3

64

Cukrász

nappali

3

48

Pincér – vendégtéri szakember

nappali

3

48

 

Szükséges iskolai végzettség 8 általános
Felvételi feltétel/

 

Alkalmassági követelmény

Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges ( Képzési Kimeneteli Követelmények szerint)
Integrált felkészítés Van
A jelentkezés módja és határideje Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon az emberi erőforrások minisztere 27/2020. (VIII. 11.) EMMI rendelete a 2020/2021. tanév rendjéről 2. számú mellékletének megfelelően 2021.02.19-ig.
Pályaalkalmassági vizsgálat időpontja 2021. március 4-5. 13 óra (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)

 

 

Pályaalkalmassági vizsgálat helyszíne Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, Szeged, József Attila sgt. 120. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)
A felvételi döntés alapja Általános iskolai tanulmányi eredmények.

 

A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig, a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják. Elérhető maximum pontszám: 115 pont

A felvételről való értesítés módja és ideje Írásban, 2021.04.30.
A képzés kezdete 2021. szeptember 1.
Oktatott idegen nyelvek Angol, német, francia
Kötelező vizsga a tanulmányi idő alatt 9. évfolyam végén ágazati alapvizsga
Szakmaválasztás 9. évfolyamban a sikeres ágazati vizsgát követően választható szakmák:

 

Kereskedelem ágazatú osztály esetén: Kereskedelmi értékesítő

Turizmus-vendéglátás ágazatú osztály esetén: szakács, cukrász, pincér – vendégtéri szakember

A tanulmányokat záró vizsga Szakmai vizsga a képzési kimeneteli követelmények szerint
Kollégiumi elhelyezés Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg
Nyílt nap időpontja

 

(online nyílt napok, elérhetőség az iskola honlapján)

2020. december 1. 16:00-17:00

 

2021. január 12. 16:00-17:00

2021. január 26. 16:00-17:00

Egyéb fontos tudnivalók  

A kereskedelmi értékesítő a kereskedelem ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kereskedelmi értékesítő a korszerű eladástechnikák alkalmazásával kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Értékesítési stratégiája a vevői igényeken alapul, tevékenysége kiterjed továbbá az áru beszerzésére, átvételére, készletkezelésére, állagmegóvására. Elvárás: önállóság, felelősségtudat, kommunikációs készség, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség, jó kapcsolatteremtő képesség, empátia, digitális eszközök használata. Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret emberekkel foglalkozni, szereti a változatos kihívásokat, ösztönzi a kereskedelmi dinamizmus, fontos számára a hosszú távú karrierlehetőség.

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzés, amely szakma megszerzésével zárul.

A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire. Elvárás: kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A pincér – vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést. Elvárás: jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként. Elvárás: remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

 

 

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu