8. osztályosoknak

 

 

 Tájékozató letöltése pdf-ben

Tájékoztató a központi írásbeli vizsga megtekintéséről és a fellebbezések eljárásrendjéről

 

 

Szegedi SZC

Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

OM azonosító száma: 203052/008

Cím:

6723 Szeged, József Attila sgt. 120.

Telefonszám:

62/540-272

Fax:

62/471-859

E-mail:

iroda [kukac] krudy-szeged.hu

Honlap:

www.krudy-szeged.hu

Tagintézmény-vezető neve:

Molnár Zoltán

Tagintézmény-vezető e-mail címe:

molnar.zoltan [kukac] krudy-szeged.hu

Pályaválasztási felelős neve:

Ziegler Angéla

Pályaválasztási felelős e-mail címe:

ziegler.angela [kukac] krudy-szeged.hu

Ha gyermeke szeret emberekkel foglalkozni, új kultúrákat megismerni, szereti a kihívást jelentő feladatokat, szívesen készít nemcsak finom, hanem tetszetős ételeket, süteményeket, vagy már azon gondolkodik, hogy vállalkozást nyit, és vezetőként is kipróbálná magát – szakmáink Rá várnak! A Krúdyban elsajátíthatják a kereskedelem, a vendéglátás és a turizmus csínját-bínját! 3 éves kereskedelmi értékesítő, szakács, cukrász, pincér-vendégtéri szakember képzéseink OKJ-s végzettséget adnak. Érettségi és szakma egyben? Ajánljuk kereskedelmi, vendéglátóipari és turisztikai szakember-képzéseinket. A minőségi szakmai képzés alapjait tanműhelyeinkben sajátíthatják el a tanulók. Emellett több mint 100 gyakorlati képzőhellyel állunk kapcsolatban, így tanulóinkkal találkozhatnak Szeged és környékének legszínvonalasabb vendéglátóhelyein, szálláshelyein és kereskedelmi egységeiben egyaránt. Kiemelkedő tehetségű tanulóink országos és nemzetközi versenyeken is öregbítik hírnevünket. A nyelvi képzés magas óraszámban folyik, külföldi szakmai gyakorlatainkon pedig a való életben is próbára tehetik magukat. Iskolai munkánk során fontos feladatunknak tartjuk a hátrányos helyzetű fiatalok piacképes szakmához juttatását. Ökoiskolaként mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a környezettudatosság, vagy épp az egészséges életmóddal ismerkedés. Kirándulásokkal, kulturális programokkal színesítjük tanulóink hétköznapjait. Emellett a szabadidő hasznos eltöltésében szabadtéri kondiparkunk is a diákok kikapcsolódását szolgálja. Tanulóinknak menüs étkeztetés és kollégiumi elhelyezés biztosított. Képzéseinkhez kapcsolódnak kiterjedt uniós nemzetközi kapcsolataink, aminek keretében diákjaink négy hetes külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt több európai orzságban. Iskolánk az oktatáshoz szükséges modern eszközökkel (digitális tábla, projektor, tabletek) rendelkezik. A szakmai munka két tankonyhában, egy tanétteremben, egy cukrászüzemben folyik. A kereskedő tanulók a szakmai képzést a Maros utcai ruházati, élelmiszer, műszaki, pénztárgépes kabinetekben kapják. Diákjaink minden tanévben számos szakmai, közismereti, sport és egyéb versenyeken vesznek részt sikeresen. Nemzetközi sikereket értünk el a Vendéglátóipari és Turisztikai Szakképző Iskolák Európai Szövetsége (AEHT) nemzetközi menedzsment és turisztikai desztináció versenyein. Ezen szervezeten (AEHT) belül iskolánk látja el a Nemzeti Képviselői feladatokat Magyarországon 2017-től. Intézményünk az esélyegyenlőség biztosítása érdekében részt vesz az „Útravaló” programban és az Arany János Kollégiumi-Szakiskolai Programban. Befogadó iskolaként célunk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetből induló vagy tanulási nehézséggel küzdő, esetleg sajátos nevelési igényű fiatalokat sikerekhez, biztos jövőhöz juttassuk egy piacképes szakma megszerzésével.

Képtalálat a következőre: „maros utca 42-44”

 

 

SZAKGIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK (TECHNIKUM)

Ágazati képzés (9-13. évfolyam)

Ágazat

Szakmacsoport

Kód-szám

Képzési forma

Képzési idő

(tanév)

Felvehető létszám

(fő)

XXVI. Kereskedelem

Kereskedő és webáruházi technikus

0803

nappali

5

17

XXVII. Vendéglátóipar

Szakács szaktechnikus

0808

nappali

5

17

XXVII. Vendéglátóipar

Cukrász szaktechnikus

0809

nappali

5

17

XXVIII. Turisztika

 Turisztikai technikus

0802

nappali

5

34

XXVIII. Turisztika

 Turisztikai technikus (kéttannyelvű)

0801

nappali

5

34

Szükséges iskolai végzettség

8 évfolyamos általános iskola

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Szakmai és egészségügyi alkalmasság (SZVK szerint)

Integrált felkészítés

Van

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a 11/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet 2. számú mellékletének megfelelően 2020.02.19-ig.

Írásbeli felvételi vizsga

Központi írásbeli felvételi

Írásbeli vizsgára történő jelentkezés módja, határideje, a vizsgák helyszíne, ideje

Írásban közvetlenül az iskolának, 2019.12.06., Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (6723 Szeged, József A. sgt. 120.)

Szóbeli felvételi vizsga

A kéttannyelvű szakgimnázium esetén van, angol nyelven, 2020.02.24-25. 13 órától.

A felvételi döntés alapja

Általános iskolai tanulmányi eredmények (figyelembe vett tantárgyak az egyéb fontos megjegyzések sorban találhatóak meg) és a központi írásbeli felvételi eredményei 50-50%-ban, általános iskolai eredmények alapján max. 115 pont szerezhető, amely arányosan 100 pontnak felel meg, központi írásbeli felvételi vizsga teljesítésével max. 100 pont szerezhető,  összesen max. 215 pont, arányosítva tehát max. 200 pont szerezhető (0802, 0808, 0809, 0803 kódszámokkal jelölt területen). A    megszerzett pontszámok a jogszabályi előírásnak megfelelő súlyozással kerülnek kiszámításra.

A 0801 kódszámú kéttannyelvű szakgimnázium évfolyamán: Általános iskolai tanulmányi eredmények (figyelembe vett tantárgyak az egyéb fontos megjegyzések sorban találhatóak meg) 25%-ban, max. 115 pont erejéig, amely arányosan 50 pontnak felel meg,a központi írásbeli felvételi eredményei 50%-ban max. 100 pont szerezhető, valamint a szóbeli felvételi vizsga eredménye 25%-ban, ahol max. 50 pont szerezhető, számít a felvételi döntésbe. A megszerzett pontszámok a jogszabályi előírásnak megfelelő súlyozással kerülnek kiszámításra.  

A felvételről való értesítés módja és ideje

Írásban, 2020.04.30.

A képzés kezdete

2020. szeptember 1.

Emelt szintű érettségire való felkészítés

Pedagógiai Program szerint: a kötelező érettségi tantárgyakból közép- és emelt szinten is biztosítjuk a felkészülést.

Emelt óraszámú képzés

Pedagógiai Program szerint: idegen nyelv, szakmai tantárgyak

Oktatott idegen nyelvek

Angol, német, francia.

A kéttannyelvű osztály esetében az I. idegen nyelv az angol, a II. idegen nyelv a francia.

Oktatott természettudományos tárgyak

9. évfolyam: komplex természettudományos tárgy

9-11. évfolyam: földrajz

A tanulmányokat záró vizsga

Érettségi + technikusi vizsga

Kereskedő és webáruházi technikus–> kereskedelem ágazat esetén

Cukrász és szakács szaktechnikus –> vendéglátóipar ágazat esetén

Turisztikai technikus –> turisztika ágazat esetén

Kollégiumi elhelyezés

Más középiskolák kollégiumaiban (Szegedi Városi Kollégium), jelentkezés egyénileg

Nyílt nap időpontja

2019. október-november hónap folyamán a CSMKIK szervezésében nyitott tanműhelyi foglalkozások

2019.10.17-18-19. Találd ki magad pályaválasztási napok

2019.11.19.13:00-16:00 Szakmáink világa-pályaorientációs nap

2019.12.10. 17.00 óra Nyitott Kapu

2020.01.28. 14.00-16.00 óra Válasszunk együtt gyakorlóhelyet rendezvény

Egyéb fontos tudnivalók

A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig (a készségtárgyak kivételével), a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják.

A kereskedelem az áruk rendszeres adásvétele, egy olyan tevékenység, amelynek eredményeként a termékek az előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz, azaz a fogyasztóhoz. A szakmacsoporton belül kiemelt hangsúlyt kap a gyakorlatorientált képzés, amelynek során a tanulók megismerik a pálya szépségeit, nehézségeit, hasznosságát, fejlődésének irányát, a munkaterületen dolgozók tevékenységét, annak távlatait. Megismerkednek új technológiákkal, digitális eszközökkel, amelyek a munkafolyamatokat segítik. Keresked ő és webáruházi technikus Kereskedelem ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A kereskedő és webáruházi technikus szakember feladata az áruforgalom tervezése, irányítása, lebonyolítása, kontrollálása, az áruk adás-vétele, amely magában foglalja a B2B (vállalatok egymás közötti értékesítése) és a B2C (vállalat és vásárlók közötti értékesítése) kereskedelmi és webáruházi értékesítést egyaránt. Elvárás: átlagon felüli informatikai tudás, logisztikai és szervező képesség, tervezési és elemző képesség, számolási készség, fizikai aktivitás, csapatmunka. Azoknak ajánljuk, akik kereskedelmi vénával rendelkeznek, nyitottak a kereskedelem új formáira, az online világ szerelmesei, fontos számukra az egyéni teljesítmény mérése.

Aki szeretné felfedezni a világot, utazni, új kultúrákat megismerni és emberekkel foglalkozni, továbbá érdeklődik a gasztronómia iránt, annak a turizmus-vendéglátás ágazatban való továbbtanulás kiváló lehetőséget biztosít. Tanulmányok során a hagyományos magyar vendégszeretet fogalmát tartalommal töltik meg, ugyanakkor az üzleti tevékenység alapjait is elsajátíthatják. A turizmus és vendéglátás területén a tanulók korszerű, piacképes tudás birtokába jutnak, átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek egyrészt iskolai, másrészt munkahelyi környezetben, nyelvet tanulnak, emellett belekóstolnak a gasztroturizmus, aktív turizmus és a kreatív turizmus világába is. A végzett tanulók könnyen el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, hiszen a szakmaterületen belül a legkeresettebb szakmákat sajátítják el. A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására. Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.

SZAKKÖZÉPISKOLAI OSZTÁLYOK (SZAKKÉPZŐ ISKOLAI OSZTÁLYOK)

Továbbtanulási lehetőségek a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező tanulók számára

Szakmacsoport (Ágazat)

Szakképe­sítés

OKJ szám

Kód-szám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció

Kereskedelmi értékesítő

34 341 02

0807

nappali

3

24

Vendéglátás-turisztika

Szakács

34 811 04

0804

nappali

3

28

Vendéglátás-turisztika

Cukrász

34 811 01

0805

nappali

3

28

Vendéglátás-turisztika

Pincér -Vendégtéri szakember

34 811 08

0806

nappali

3

24

Szükséges iskolai végzettség

8 általános

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Szakmai és egészségügyi alkalmasság (SZVK szerint)

Integrált felkészítés

Van

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a 11/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet 2. számú mellékletének megfelelően 2020.02.19-ig.

A felvételi döntés alapja

A felvétel feltétele a szakmai és egészségügyi alkalmasság. A felvételi döntés alapja az általános iskolai tanulmányi eredmények (max. 115 pont) és a szakmai alkalmassági elbeszélgetés (feltételként figyelembe véve, de a felvételi rangsorban nem játszik szerepet) eredménye. A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig (a készségtárgyak kivételével) , a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják.. Összesen 115 pont szerezhető.

A felvételről való értesítés módja és ideje

Írásban, 2020.04.30.

A képzés kezdete

2020. szeptember 1.

Oktatott idegen nyelvek

Angol, német, francia

A tanulmányokat záró vizsga

OKJ-s szakmai vizsga

Kollégiumi elhelyezés

Más középiskolák kollégiumaiban (Szegedi Városi Kollégium), jelentkezés egyénileg

Nyílt nap időpontja

2019. október-november hónap folyamán a CSMKIK szervezésében nyitott tanműhelyi foglalkozások

2019.10.17-18-19. Találd ki magad pályaválasztási napok

2019.11.19.13:00-16:00 Szakmáink világa-pályaorientációs nap

2019.12.10. 17.00 óra Nyitott Kapu

2020.01.28. 14.00-16.00 óra Válasszunk együtt gyakorlóhelyet rendezvény

Egyéb fontos tudnivalók

Szakmai alkalmassági elbeszélgetés időpontja: 2020.02.24-25. 13 óra (minden jelentkezőnek kötelező!

Kereskedelmi értékesítő Kereskedelem ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kereskedelmi értékesítő a korszerű eladástechnikák alkalmazásával kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Értékesítési stratégiája a vevői igényeken alapul, tevékenysége kiterjed továbbá az áru beszerzésére, átvételére, készletkezelésére, állagmegóvására. Elvárás: önállóság, felelősségtudat, kommunikációs készség, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség, jó kapcsolatteremtő képesség, empátia, digitális eszközök használata. Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret emberekkel foglalkozni, szereti a változatos kihívásokat, ösztönzi a kereskedelmi dinamizmus, fontos számára a hosszú távú karrierlehetőség.

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire. Elvárás: kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést. Elvárás: jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként. Elvárás: remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

DSC_0780

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux