Egyharmadával csökkenhet a mosópor-felhasználás


A magyar lakosság közel 89 ezer tonnás éves mosószerfogyasztása közel egyharmadával, 23.433 tonnával csökkenhet az új, kompakt mosóporok 2006 második negyedévében várható bevezetésével.


 A nagy európai – ezen belül a magyarországi – mosóporgyártók az új fejlesztésű, kompakt mosóporoktól az energiafogyasztás, a környezetszennyezés és a csomagolóanyag-felhasználás csökkenését várják – mondta Karancsi Zsolt, az Európai Mosószeripari Szövetség (A.I.S.E.) magyarországi szervezetének elnöke.
Kompakt mosóporból egyharmaddal kisebb mennyiség felhasználásával is ugyanaz a hatás érhető el. Egy jelenleg forgalomban lévő mosóporból egy mosásra – 4,5 kilogramm ruha kimosására – 150 gramm mosópor szükséges, az új típusú mosószerrel egy mosásra, ugyanolyan mennyiséghez 50 grammal kevesebb, 100 gramm is elegendő. A kevesebb szer kevésbé szennyezi a környezetet, kevesebb csomagolóanyagot igényel és kisebb helyen elfér, ami a háztartások és a kereskedők számára egyaránt előnyös lehet.
Ugyanakkor a KOZMOS felhívja a figyelmet arra, hogy mosáskor lehetőleg töltsük tele a mosógépet s a lehető legalacsonyabb hőfokon mossunk, hiszen mindezek az energiaszükséglet és a vízfogyasztás mérséklődéséhez vezetnek.
Karancsi Zsolt elmondta, a program, melyhez Magyarországon a nagy, a magyarországi mosószerpiac túlnyomó részét lefedő mosószergyártók, a Henkel, a Procter and Gamble, a Reckitt Benckiser, az EVM Rt. és a McBride csatlakozott, az európai mosószeripari cégek kampánya. A program 2006. január 1-jével indult és 2007. december végéig tart, ez idő alatt a kampányhoz csatlakozó cégek átállnak az új, kompakt mosószerek gyártására. A kompakt mosóporokat egyedi logóval látják el s a csatlakozó cégek vállalják, hogy program végére már csak kompakt mosószereket gyártanak.
Az Európai Mosószeripari Szövetség adatai szerint a fogyasztók egy év alatt összesen 188.590 tonna mosószert spórolhatnak meg 13 kelet-közép-európai országban, Lengyelországban, észtországban, Lettországban, Litvániában, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában, Romániában, Szerbia-Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában – adja hírül a Greenfo.

>> Forrás: Greenfo

Szakmai vizsgával kapcsolatos kérdések

Kozák Hajnalka
E-mail: kozak.hajnalka [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272

 

Gyetvainé Lakatos Melinda
e-mail: lakatos.melinda [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdések

Bajusz Attila
E-mail: bajusz.attila [KUKAC] krudy-szeged.hu


Általános kérdések

Molnár Zoltán
e-mail: molnar.zoltan [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon (közvetlen vonal): 62/540-274

 

Ziegler Angéla
E-mail: ziegler.angela [KUKAC] krudy-szeged.hu
telefon: 62/540-272


Egyéb kérdés

Titkárság
E-mail: iroda [KUKAC] krudy-szeged.hu

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux